dissabte, 22 de febrer del 2014

Una lectura de la batalla de Muret (1213). Política, literatura i art en temps del catarisme

























Us informam que dia 21 de febrer, en la primera jornada del II Seminari d'Estudis Medievals, es va presentar el llibre Una lectura de la batalla de Muret (1213). Política, literatura i art en temps del catarisme, coordinat per Tina Sabater, Antònia Juan i Magdalena Cerdà. 

La publicació recull els resultats obtinguts en el I Seminari d’Estudis Medievals, dut a terme entre els dies 10 i 18 de gener de 2013. Només cal recordar que el tema que es va tractar en el primer seminari analitzà no sols el context historicopolític sinó també aspectes culturals relacionats amb la literatura i amb l’art del període. Així doncs, aquesta visió interdisciplinària que caracteritza al GRESMED s’ha volgut materialitzar en una publicació de caràcter divulgatiu.

Aquesta obra està configurada per aportacions d’experts en cada una de les tres branques. Dins l’àmbit dels estudis d’història política la Dra. Maria Barceló tracta la conjuntura política de la batalla de Muret i les seves conseqüències. Per la seva banda, el Dr. Gabriel Ensenyat analitza el catarisme i la seva expansió als Països Catalans, així com la influència que exercí en la poesia trovadoresca. Quant a l’àmbit artístic comptam amb les contribucions de la Dra. Tina Sabater i la Dra. Géraldine Mallet (Universitat Paul-Valéry Montpellier), les quals tractaren, respectivament, aspectes relatius a l’arquitectura del Císter i la seva projecció dins l’arquitectura gòtica i l’escultura als claustres d’Occitània. El camp artístic es veu completat amb un capítol del Dr. Eduardo Carrero (Universitat Autònoma de Barcelona) on s’analitzen les relacions entre arquitectura i litúrgia.

El seminari es completava amb dos tallers, un dels qual es dedicà a la important figura de Santo Domingo de Guzmán, combatent de l’heretgia càtara. En la present publicació s’ha optat per dedicar un capítol sintètic al fundador de l’orde dels Predicadors centrat especialment en la seva incidència en les arts. 

Apostant per la divulgació i transferència del coneixement a través de les noves tecnologies de la informació i comunicació, hem optat per un format de llibre digital, el qual hagués estat possible que veiés la llum sense el suport d’Edicions UIB que en el seu dia va acollir favorablement la iniciativa, així com també de la Direcció General d’Universitat, Recerca i Transferència del Coneixement (Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear) sense el suport econòmic de la qual el projecte no s’hagués pogut materialitzar. 

El llibre es pot adquirir a la llibreria virtual d'Edicions UIB


dijous, 13 de febrer del 2014

Clergues il·lustrats: un cercle humanista a l'entorn de la Seu de Mallorca (1450-1550)





















Presentació de llibre

Ens plau convidar-vos a la presentació del llibre Clergues il·lustrats: un cercle humanista a l’entorn de la Seu de Mallorca (1450-1550), de la Dra. Maria Barceló Crespí i el Dr. Gabriel Ensenyat Pujol, membres del GRESMED. El llibre és editat pel Capítol de la Catedral de Mallorca; és el número 6 de la col·lecció Seu de Mallorca. 

La presentació serà a la seu de la Societat Arqueològica Lul·liana (Carrer de Monti-Sion, 9. Palma) el dimarts dia 18 de febrer a les 19.30 h., a càrrec del Dr. Gabriel Seguí Trobat.

Hi estau tots convidats.

diumenge, 2 de febrer del 2014

XX CURS D'HISTÒRIA DE POLLENÇA


























En el XX CURS D'HISTÒRIA DE POLLENÇA intervenen dos membres de GRESMED:

Divendres dia 7 de febrer
La història privada a l'època medieval
Maria Barceló Crespí. Catedràtica Història Medieval UIB

Divendres dia 14 de febrer
La vida quotidiana segons Ramon Llull
Gabriel Ensenyat Pujol. Professor Titular de Filologia Catalana UIB

Per a més informació sobre el curs visitau el web de l'Ajuntament de Pollença.